Corona kan voor veel kinderen een bron van gepieker en angstige gedachten zijn. Het is belangrijk om de zorgen van deze kinderen serieus te nemen en erover te praten samen.

Wanneer je kind vragen heeft, beantwoord je deze zo goed en zo kwaad als je dat zelf kan. Natuurlijk verplaats je je daarbij in de belevingswereld van je kind. Ga ik eraan dood? Ga jij eraan dood? Gaan opa en oma eraan dood? Dan kun je uitleggen dat het best kan dat we het virus krijgen en dat we er ziek van worden, maar waarschijnlijk maar een beetje grieperig. Voor opa en oma is het wat spannender om dit virus te krijgen en in het allerergste geval zouden zij daaraan dood kunnen gaan ja. Maar daarom is het zo belangrijk dat we nu de richtlijnen opvolgen, zoals goed handen wassen en bijeenkomsten met anderen vermijden. Het is belangrijk dat je kinderen jou blijven vertrouwen, dus maak het ook niet mooier dan het is.

Het detail-niveau waarop je het gesprek aangaat, kun je wel beperken. Houd het op hoofdlijnen en ga geen gedetailleerde cijfers en grafieken met ze bespreken. Focus op de invloed die wij hebben en bespreek wat we praktisch kunnen doen om onszelf en anderen te beschermen. Verder is het ook belangrijk dat Corona de gesprekken in jullie huishouden niet beheerst. Baken dit af en maak ook gewoon veel plezier met elkaar. Kinderen zijn veel gevoeliger dan menig volwassene zich kan voorstellen en hebben de humor en het plezier nodig om te ontspannen en relativeren. Hun gevoeligheid zorgt er ook voor dat ze haarfijn aanvoelen hoe wij ons als volwassene voelen. Het zou daarom fantastisch zijn als je je hoofd koel kunt houden.