Vindt je kind het moeilijk voor zichzelf op te komen en grenzen te trekken? Is hij beïnvloedbaar en heeft hij weinig zelfvertrouwen? Dan kun je hem als ouder op verschillende manieren helpen steviger in zijn schoenen te staan. In dit artikel lees je meer over hoe je dat kunt doen. Vanaf juni starten ook mijn weerbaarheidstrainingen in groepjes van maximaal 6 kinderen weer! Onder het kopje Weerbaarheidstraining op deze site lees je daar meer over.

Hoe kun je je kind helpen?

Oefenen

  • Oefen samen een stevige houding. Dit heeft 2 positieve effecten: je houding heeft een belangrijke invloed op hoe je je voelt én hoe je over komt op je omgeving. Met een stevige houding voel je je zelfverzekerder en die indruk maak je ook op je omgeving. Een stevige houding houdt in: rechtop staan, schouders/rug recht, kin omhoog, om je heen kijken. Je kunt dit oefenen door voor een spiegel te staan óf door de houding van je kind te spiegelen en te bespreken wat opvalt en hoe het overkomt.

  • Experimenteer met stemgebruik. Hoe komt het over als je een hoge stem opzet (vaak ‘piepstem’ genoemd)? Hoe klinkt het als je je eigen stem gebruikt?
  • Oefen met feedback geven en ontvangen. Op welke manier geef je feedback op een sociaal handige manier. Je kan er zelfs een A/B quizje van maken (bijvoorbeeld A. jij bent stom B. Wat je zojuist deed, vond ik niet leuk). En hoe neem je feedback in ontvangst? Wat is de intentie van feedback? Het maakt je sterker en het is bedoeld om er iets van te leren.

Bespreken en uitleggen

  • Bespreek de betekenis van nee zeggen. Wat betekent het als een ander nee zegt? Pas het toe in verschillende contexten waarbij de rode draad is dat het iets zegt over die ander (die heeft zin in iets anders, die heeft even tijd/ ruimte voor zichzelf nodig) en niets over jouw kind. Zou iets vaker nee zeggen voor je kind ook fijn zijn? Hoe zou hij dat kunnen doen? Bespreek samen manieren waarop hij dat kan doen, die passen bij je kind.
  • Leg uit dat je kind zich niet óveral druk over hoeft te maken (en dat dit ook niet mogelijk is). Laat hem manieren bedenken waarop hij sommige dingen die hij niet leuk vindt, tóch kan accepteren en loslaten. Bijvoorbeeld bellen blazen, letterlijk schouders ophalen, een aantal keer diep ademhalen en bij elke uitademing laat hij een stukje los, uitzwaaien. Alles is goed, als het maar bij hem past en het hém maar helpt.

Begeleiden

  • Formuleer gedachten die je kind helpen als hij zich even niet zo sterk voelt. Laat je kind deze zélf formuleren, dit is belangrijk om ze echt van hem te laten zijn. Voorbeelden: “Ik kan dit”, “Ik heb dit eerder gedaan”, “Het is vooral belangrijk of ik het leuk vindt”, “Laat ze maar kletsen, ik ben wie ik ben.”
  • Bespreek de dag en stel daarbij veel open vragen. Ga niet te snel over op advies en tips geven, maar stel vanuit een oprechte nieuwsgierigheid vooral (open) vragen. Hoe reageerde je? Hielp dat? Wat zou je nog meer kunnen doen? Hoe zou dat voor die ander voelen?
  • Ontdek wat jouw kind helpt om te ontspannen. Als je kind niet zo weerbaar is, ervaart hij vaak veel spanning. En deze kan zich in het lijf verzamelen en opkroppen. Letterlijk loslaten en ontspannen is heel belangrijk: om zich goed te voelen, om helder na te denken, om te leren, om op een sociaal handige manier te handelen en reageren. Wat helpt jouw kind te ontspannen? Is dat een rondje fietsen buiten, trampoline springen (als die aanwezig is…), een stukje wandelen, schrijven, zingen, dansen, kletsen met iemand. Maak een lijstje van dingen die